Lata doświadczeń w biznesie

9 wskazówek, jak w inteligentny sposób przechowywać żywność w lodówce

9 wskazówek, jak w inteligentny sposób przechowywać żywność w lodówce

Wiele osób myśli o lodówce jako o źródle zimna i wierzy, że można w niej przechowywać jedzenie, jak tylko się chce. W praktyce, jest to dalekie od przypadku. Niewłaściwe przechowywanie psuje żywność, a wymiana powietrza w samej lodówce jest utrudniona. Aby tego uniknąć, możesz zapoznać się z naszymi prostymi wskazówkami w tym artykule.  

1. Przestrzeganie zasad podziału na strefy

Najważniejszą zasadą przy przechowywaniu żywności w lodówce jest właściwe ułożenie jej na odpowiednich półkach. Każdy poziom ma swój własny zakres temperatur i ważne jest, aby mieć to na uwadze. Górne półki powinny być wykorzystywane do przechowywania produktów o długim okresie przydatności do spożycia, najzimniejsze dolne półki służą do przechowywania ryb i mięsa, a szuflady do przechowywania owoców i warzyw. Najnowsze modele lodówek posiadają specjalne strefy świeżości do dłuższego przechowywania żywności - tzw. strefa zerowej temperatury.

2. Dobrze wykorzystać przegródki na drzwiach

Ta część lodówki jest tradycyjnie najcieplejsza. Nie należy tu przechowywać łatwo psującej się żywności ani produktów mlecznych. Jedynym wyjątkiem jest masło. Dobrym pomysłem jest jednak zastosowanie pojemnika, który działa jako dodatkowa bariera cieplna.

3. Gotowe posiłki należy przechowywać w odpowiednich pojemnikach.

Emaliowane naczynia z hermetycznymi pokrywkami i specjalnymi pojemnikami z tworzywa sztucznego lub szkła są do tego celu odpowiednie. Jeśli nie możesz używać takich pojemników do przechowywania gotowych posiłków, zawiń je w folię spożywczą. Zapobiega to mieszaniu się zapachów w lodówce i szybkiemu psuciu się żywności lub jej rozdrabnianiu. Ponadto właściwe przechowywanie gotowanej żywności pozwala na dłuższe zachowanie jej wyglądu i smaku.

4. Zapoznaj się z zasadami właściwego oddzielnego przechowywania

Specjaliści z branży gastronomicznej znają zasady podziału na strefy, które pomagają im w prawidłowym ułożeniu żywności i produktów wewnątrz komory chłodniczej. Zasady te obowiązują również w życiu codziennym. Pamiętaj, że zabronione jest przechowywanie jedzenia obok siebie, np:

  • owoce, ryby i sałatki:
  • gotowane i surowe jedzenie;
  • warzywa i owoce;
  • warzywa, owoce i kiełbasy;
  • Sery i wędzone jedzenie.

Szczególnie ważne jest oddzielenie żywności gotowanej od schłodzonego mięsa i ryb. Ten ostatni, jeśli nie jest ugotowany, może stać się źródłem infekcji w twoich kulinarnych kreacjach. Przy przechowywaniu owoców i warzyw należy pamiętać, że niektóre z nich mogą przyspieszyć gnicie siebie nawzajem, dlatego należy uwzględnić te punkty przy rozmieszczaniu ich w szufladach lodówek.

5. Nie zapomnij o czystości.

Jest to ważna zasada, aby zapewnić świeżość jedzenia i przyjemny zapach w lodówce. Co najmniej raz na 60 dni należy wyjąć całą żywność i umyć każdą półkę i szufladę środkiem do mycia naczyń. Podczas przechowywania żywności należy używać specjalnych opakowań i przyborów. Do wędlin i serów nadają się papierowe torebki, które umożliwiają dobrą cyrkulację powietrza. Podczas przechowywania owoców i warzyw należy umieścić na dnie skrzynek specjalną matę antybakteryjną. Zapewni ona dodatkową warstwę powietrza i zachowa świeżość.

6. Nie przechowuj dużo przetworów.

Produkty poddane takiej obróbce są bezpretensjonalne w stosunku do reżimu temperaturowego i mają długi okres trwałości. Zbyt duży bałagan w lodówce zakłóca jednak prawidłową cyrkulację powietrza w jej wnętrzu, co szkodzi żywności nie konserwowanej.

7. Użyj przedziału zerowego do przechowywania żywności o minimalnym okresie przydatności do spożycia

Większość nowoczesnych lodówek ma powierzchnię o maksymalnej wilgotności i temperaturze znamionowej 0 stopni. Ta zerowa wnęka lub półka jest również nazywana strefą świeżej żywności. Pozwoli to na to, aby produkty jak najdłużej nadawały się do jedzenia i miały przyjemny wygląd. Można tu przechowywać łatwo psujące się produkty, gotowe ryby, drób i mięso, a także zioła i zioła.

8. Odmawiaj przechowywania butelek w lodówce.

Często przed ucztą lub podczas gorącej letniej pogody wielu z nas kupuje duże ilości wody gazowanej. Butelki, zwykle od 1,5 do 2 litrów, zajmują dużo miejsca, co zakłóca cyrkulację powietrza w lodówce. Dlatego lepiej nie wkładać ich do lodówki, ale na przykład pod stół, a przed podaniem wrzucić do napoju kilka kostek lodu na świeżość.  

9. Uwzględnić właściwości opakowania

Jajka najlepiej przechowywać w zakupionych w sklepie kartonach. Zostały one zaprojektowane tak, aby zapobiegać rozlewom. Ale owoce i warzywa lepiej przechowywać bez opakowania i wytrzeć do sucha przed wejściem do lodówki. Utrzymają się o wiele dłużej bez nadmiaru wilgoci. Do mięsa najlepiej używać dwóch worków i przechowywać je na płaskiej półce na najniższej półce.

 

O serwisie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa

Kategorie